ΤΡΙ
10/1
2017
12:14

Μελέτη καταρρίπτει τον μύθο ότι τα αντισυλληπτικά "σκοτώνουν" την λίμπιντο

Μελέτη καταρρίπτει τον μύθο ότι τα αντισυλληπτικά "σκοτώνουν" την λίμπιντο
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πόσο επηρεάζουν τα χρόνια της σχέσης και η ηλικία

Νέα μελέτη ερευνά τον τρόπο που επιδρούν τα αντισυλληπτικά χάπια στην γυναικεία σεξουαλικότητα.

 

Σύμφωνα με έκθεση του Centers for Disease Control and Prevention (CDC) το 2012 το 62% των γυναικών σε παραγωγική ηλικία χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος αντισύλληψης. Από αυτές το 28% ή αλλιώς 10,6 εκατ. γυναίκες στις ΗΠΑ έκαναν χρήση αντισυλληπτικού χαπιού, της πιο διαδεδομένης μορφής αντισύλληψης.

 

Παρά την κοινή πεποίθηση ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την σεξουαλική διάθεση των γυναικών τα στοιχεία των ερευνών αναφορικά με το θέμα θεωρούνται μεικτά, αναποτελεσματικά και όχι εμπεριστατωμένα, με μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών να αναφέρουν είτε άνοδο είτε πτώση της λίμπιντο τους κατά την χρήση.

 

Δεδομένης αυτής της έλλειψης στοιχείων, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κεντάκι και της Ιντιάνα (University of Kentucky και Indiana University) μελέτησαν τις επιπτώσεις των αντισυλληπτικών στην σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών, με τα αποτελέσματα της μελέτης να δημοσιεύονται στην The Journal of Sexual Medicine.

 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι προηγούμενες μελέτες ήταν αντιφατικές αναφορικά με την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αφού κάποιες έρευνες δεν διαφοροποιούσαν του τύπους της αντισύλληψης ενώ άλλες δεν χρησιμοποιούσαν ομάδες δείγματος που δεν έκανε χρήση ορμονικής αντισύλληψης.

 

Επιπρόσθετα στις προηγούμενες μελέτες δεν είχε συμπεριληφθεί ο παράγοντας των ερωτικών συντρόφων στην επιλογή αντισύλληψης καθώς και την ερωτική συμπεριφορά.

 

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Dr. Kristen Mark, με δύο διαφορετικές έρευνες μελέτησαν την γυναικεία λίμπιντο σε συνάρτηση με την χρήση αντισυλληπτικών.

 

Η μία έρευνα επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις που έχει η αντισύλληψη σε ετερόφυλες γυναίκες με ερωτικές σχέσεις διαφορετικής διάρκειας και η δεύτερη σε γυναίκες με μακροχρόνιες σχέσεις.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 900 γυναίκες, μελετώντας την λίμπιντο της κάθε γυναίκας μόνης και με τον σύντροφο της ενώ η ομάδα του Dr. Mark κατηγοριοποίησε τις γυναίκες σε τρεις κατηγορίες αυτές που έκαναν χρήση ορμονικής αντισύλληψης, αυτές που έκαναν χρήση χαπιού ορμονικής αντισύλληψης και αυτές που δεν έκαναν χρήση ορμονικής αντισύλληψης.

 

Η μελέτη έδειξε ότι ο τύπος της αντισύλληψης επηρεάζει την σεξουαλικότητα της γυναίκας ενώ αντίθετα η ερωτική επιθυμία των ανδρών δεν φαίνεται να αλλάζει ανάλογα με το είδος αντισύλληψης που χρησιμοποιεί η ερωτική τους σύντροφος. Όταν όμως οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στην έρευνα τους και άλλα στοιχεία όπως την διάρκεια της σχέσης και την ηλικία οι διαφορές δεν ήταν πια σημαντικές.

 

Όπως προέκυψε η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζονταν περισσότερα από τα χρόνια της σχέσης και την ηλικία παρά τον τύπο της αντισύλληψης.

 

Ο Dr. Mark υποστηρίζει ότι πολλές φορές «οι γυναίκες ψάχνουν κάτι για να δικαιολογήσουν τις αλλαγές στην σεξουαλική τους επιθυμία».

 

«Το μήνυμα ότι τα χάπια ορμονικής αντισύλληψης μειώνουν την λίμπιντο είναι το συνηθισμένο όμως τα ευρήματα μας είναι ξεκάθαρα: Το χάπι δεν σκοτώνει την επιθυμία», καταλήγει.

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:44 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:44 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.