ΤΡΙ
3/1
2017
13:12

Που οφείλεται η ευαισθησία των παιδιών στην χημειοθεραπεία

Που οφείλεται η ευαισθησία των παιδιών στην χημειοθεραπεία
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ποιο είναι το  "θεραπευτικό παράθυρο" που ψάχνουν οι γιατροί

Παρά τις μεγάλες επιτυχίες της επιστήμης στο μέτωπο του παιδικού καρκίνου, τα μικρά παιδιά παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές βλάβες ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας σε εγκέφαλο, καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα την ώρα που σε ενήλικα άτομα παρόμοια περιστατικά σπανιζουν.

 

Έτσι, εξαιτίας αυτής της σχέσης που ποτέ δεν είχε εξηγηθεί επαρκώς, οι γιατροί στα μικρά παιδιά προσπαθούν να βρουν το "θεραπευτικό παράθυρο" που θα τους επιτρέψει να γιατρέψουν τον καρκίνο αλλά και να μην προκαλέσως μόνιμες βλάβες στην καρδιά του μικρού ασθενούς.

 

Τώρα, επιστήμονες του Dana-Farber Cancer Institute σημειώνουν ότι βρήκαν την εξήγηση των καρδιακών και εγκεφαλικών προβλημάτων στα μικρά παιδιά στα οποία γίνεται αντικαρκινική θεραπεία με χημειοθεραπεία.

 

Στη δημοσίευση της μελέτης στην εφημερίδα Cancer Cell, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν οι οργανισμοί που αναπτύσσονται (παιδιά) είναι ποιο επιρρεπείς στην απόπτωση, δηλαδή την διεργασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

 

Η απόπτωση επιτρέπει "το κούρεμα" των εγκεφαλικών κυττάρων που δεν είναι πλήρως λειτουργικά, όμως η ενεργή απόπτωση σε μικρά σε ηλικία άτομα αποτελεί πεδίο υψηλής ευαισθησίας π.χ. για τα εγκεφαλικά κύτταρα, όταν το άτομο βρεθεί σε στρεσογόνο περιβάλλον όπως .π.χ. η χημειοθεραπεία, σημειώνει η Kristopher A. Sarosiek, PhD, και βοηθός καθηγητής ραδιοβιλολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και επικεφαλής της έρευνας.

 

Τα καρκινικά κύτταρα κάποιες φορές πεθαίνουν από την απόπτωση κατά την διάρκεια της χημειοθεραπείας, σε άλλες όμως περιπτώσεις τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα προσπαθούν να επιβιώσουν εκπέμπτοντας σήματα που μπερδεύουν τις εντολές καταστροφής τους που έχει δώσει ο οργανισμός.

 

Σύμφωνα με τη νέα έρυνα οι επιστήμονες βρήκαν ότι σε ενήλικους οργανισμούς ο μηχανισμός που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόπτωσης ήταν σχεδόν εντελώς απών. Σε αντίθεση στα μικρά παιδά ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι ιδιαίτερα έντονος. Έτσι εγκεφαλικά και καρδιακά κύτταρα είναι πιο ευάλωτα στον κυτταρικό θάνατο όταν εκτεθούν σε χημιοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

 

Σύμφωνα με πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, τα εγκεφαλικά και τα καρδιακά κύτταρα τους γινόταν όλο και πιο ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία με το πέρασμα του χρόνου.

 

Τα ανθρώπινα καρδιακά και εγκεφαλικά κύτταρα είναι πιο ισχυρά προγραμματισμένα για απόπτωση μέχρι την ηλικία των 4-6 ετών, αναφέρουν οι επιστήμονες.

 

Σύμφωνα με τον Sarosiekη η έρευνα αποκάλυψε κάποιες δυνατότητες της επιστήμης να αντιστρέψει την απόπτωση στα υγιεί κύτταρα και να μειώσει τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας χωρίς να μειώνει σε αποτελεσματικότητα την θεραπεία, με τους επιστήμονες να ανοίγουν τον δρόμο για την δημιουργία νέων φαρμάκων που θα εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο σκοπό.

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:46 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:46 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.