ΤΕΤ
7/9
2016
23:00

Μητρικό ή ξένο γάλα; Τι είναι προτιμότερο για το μωρό σας;

Μητρικό ή ξένο γάλα; Τι είναι προτιμότερο για το μωρό σας;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για το μωρό της. Τι είναι προτιμότερο; Το μητρικό γάλα ή εκείνο του εμπορίου; Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά της επιλογής μας.

Ο θηλασμός είναι η απόλυτα φυσική διαδικασία διατροφής. Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ή αποστείρωση και μπορεί να γίνει οπουδήποτε βρίσκεται η μητέρα. Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ωτίτιδες, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις, εμετούς, πνευμονία, δύσπνοια, βρογχιολίτιδα, μηνιγγίτιδα.

Ο θηλασμός προσφέρει προστασία από λοιμώξεις, ενώ τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης κατά 6-7 μονάδες.

Τα συστατικά του μητρικού γάλακτος (ζάχαρη, εύπεπτες πρωτεϊνεςκαι λίπη) υπάρχουν σε ισορροπημένες αναλογίες που καλύπτουν ιδανικά τις ανάγκες του νεογέννητου μωρού. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνες, άλατα και ένζυμα που βοηθούν την πέψη. Επίσης, μέσω του θηλασμού επιτυγχάνεται γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο θηλασμός ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, βοηθά στη συναισθηματική ισορροπία.

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα

Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ορισμένους τύπου καρκίνου. Έχει βρεθεί ότι οι μητέρες που έχουν θηλάσει προστατεύονται από κατάγματα στην κατ’ ισχίον άρθρωση στην υπόλοιπη ζωή τους.

Ο θηλασμός δεν χρειάζεται την προετοιμασία που απαιτεί το γάλα σε σκόνη, ενώ η μητέρα που θηλάζει επανακτά τη σιλουέτα της πολύ πιο γρήγορα από κάποια που δεν θηλάζει. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θηλασμός συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων από τον οργανισμό. Βοηθά στη σύσφιξη και την επαναφορά της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος.

Μειονεκτήματα στο θηλασμό δεν υπάρχουν. Σίγουρα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής της μητέρας και του παιδιού στον μητρικό θηλασμό. Συνήθως το διάστημα δεν ξεπερνά τις πρώτες 20 μέρες.

Γάλα εμπορίου

Σε περίπτωση υποχρεωτικού αποχωρισμού μητέρας – παιδιού, θα ταϊσει το παιδί κάποιος άλλος. Αν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει σύντομα στην εργασία της ή αν συντρέχουν άλλοι σοβαροί λόγοι, το να καταφύγουμε στην τεχνητή διατροφή είναι σχεδόν υποχρεωτικό.

Σε κάθε περίπτωση, το ότι μία γυναίκα δεν θηλάζει, δεν την κάνει λιγότερο καλή μητέρα. Αν για κάποιους λόγους, δεν μπορούμε να θηλάσουμε δεν υπάρχει λόγος να νιώθουμε ενοχές.

Τα μειονεκτήματα

Το γάλα σε σκόνη δεν περιέχει ένζυμα, αντισώματα και άλλα πολύτιμα συστατικά που υπάρχουν στο μητρικό γάλα.

Προϋποθέτει μια χρονοβόρα προετοιμασία που δεν απαιτείται στην περίπτωση του θηλασμού. Η αποστείρωση είναι ένα μεγάλο αγκάθι, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη στη διάρκεια της νύχτες ή όταν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι.

Το κόστος της αγοράς του γάλακτος είναι υψηλό και θεωρείται από τα μεγαλύτερα έξοδα της πρώτης βρεφικής ηλικίας. Έχει υπολογιστεί πως για τη διατροφή του μωρού για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, απαιτείται ένας ολόκληρος μέσος μισθός.

Πηγή: iatronea.gr

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:46 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:46 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.