ΤΡΙ
6/12
2016
13:38

Ελαιόλαδο: Ασπίδα προστασίας για καρδιαγγειακά νοσήματα

Ελαιόλαδο: Ασπίδα προστασίας για καρδιαγγειακά νοσήματα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βιοχημική προστατευτική δράση

H συμβολή της μεσογειακής διατροφής και του ελαιόλαδου στην προάσπιση της υγείας είναι πλέον αποδεκτή από το σύνολο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή του ΕΚΠΑ Κ. Α. Δημόπουλου και της καθηγήτριας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ. Αντωνοπούλου και δημοσιεύθηκαν στο European Journal of Lipid Science and Technology, ενός διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό (είναι το επίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας των Λιποειδών), αποκαλύπτουν, μια παγκοσμίως νέα θεωρία Ελλήνων επιστημόνων, που αφορά τον τρόπο σχηματισμού των αθηρωματικών πλακών (αθηρογένεση).

 

Η εν λόγω θεωρία εξηγεί τη βιοχημική προστατευτική δράση που ασκεί η Μεσογειακή διατροφή έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και δημοσιεύθηκε ως κύριο θέμα με αναφορά στο εξώφυλλο. Ο προτεινόμενος, από την ερευνητική ομάδα, μηχανισμός παρουσιάζεται με κινούμενες εικόνες (animation).

 

Η εν λόγω θεωρία δίνει και τη βιοχημική εξήγηση της προστατευτικής δράσης που ασκεί η Μεσογειακή δίαιτα έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως επεξηγείται και με το πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο της εν λόγω ομάδας στο Ann Nutr Disord & Ther (Detopoulou et al. 2015).

 

Μέσα από μια νέα προσέγγιση στο θέμα, ενοποιούνται οι υπάρχουσες θεωρίες για το σχηματισμό της αθηρωμάτωσης και της αρτηριοσκλήρυνσης, δηλαδή αυτές της φλεγμονής, της οξείδωσης και της κατακράτησης ενώ υποδεικνύεται σαν αίτιο ο φλεγμονώδης παράγοντας (Παράγοντας Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων, Platelet activating factor, PAF). Η νέα αυτή θεωρία, συμπληρώνει την υπάρχουσα γνώση, ώστε να είναι δυνατή η εξήγηση των σχετικών πειραματικών δεδομένων της διεθνούς βιβλιογραφίας, χωρίς τα κενά που παρουσίαζαν οι μέχρι σήμερα αποδεκτές θεωρίες.

 

Διαβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο www.logodiatrofis.gr

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

14:30 29 Απρ

26°C

Κυρίως συννεφιά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

14:30 29 Απρ

26°C

Κυρίως συννεφιά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.