ΤΕΤ
22/4
2015
14:15

Πότε η βραχνάδα είναι επικίνδυνο σύμπτωμα;

Πότε η βραχνάδα είναι επικίνδυνο σύμπτωμα;
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Βραχνάδα, αλλαγές στη χροιά της φωνής και δυσφορία η οποία διαρκεί πάνω από τρεις εβδοµάδες πρέπει να µας στέλνουν αµέσως στον ωτορινολαρυγγολόγο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στην περίπτωση που η αλλαγή στην οµιλία δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, µπορούµε να πάρουµε βοήθεια από παθολόγο λόγου και οµιλίας.

Η βραχνάδα µπορεί να οφείλεται σε µία σειρά από λόγους, οι οποίοι ενδέχεται να είναι και αρκετά σοβαροί.

Χωρίζεται, δε, σε δύο κατηγορίες:

Σε αυτήν που ο ειδικός γιατρός εντοπίζει βλάβη στις φωνητικές χορδές ή στον λάρυγγα και σε εκείνη που δεν υπάρχει ορατή βλάβη. Τα αίτια που την προκαλούν είναι συνήθως µία λοίµωξη, επίµονος βήχας ή έντονες φωνές, ορµονικές διαταραχές, γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση, πολύποδες στις φωνητικές χορδές, προκαρκινικές καταστάσεις ή καρκίνος. Σε ορισµένες περιπτώσεις, η βραχνάδα αποδίδεται και στον κακό τρόπο οµιλίας.

Η βραχνάδα µπορεί να αντιµετωπιστεί µε διάφορους τρόπους και µε βάση το αίτιο που την προκαλεί. Στην περίπτωση που οφείλεται σε ανατοµική βλάβη, χορηγείται ειδική φαρµακευτική αγωγή ή πραγµατοποιείται επέµβαση ή συνδυασµός και των δύο. Στην περίπτωση που οφείλεται σε κακό τρόπο οµιλίας, ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι πολύ σηµαντικός. Για να προστατέψουµε τη φωνή µας µπορούµε να καταναλώνουµε άφθονα υγρά και να χρησιµοποιούµε καραµέλες ή µαστίχα που προκαλούν έκκριση σάλιου. Να διατηρούµε σταθερό τόνο στην οµιλία και να µην «καθαρίζουµε» τον λαιµό µας.

Οταν βήχουµε για να καθαρίσουµε τη φωνή, οι φωνητικές χορδές χτυπούν µεταξύ τους και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη. Αποφεύγουµε το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά και τη σκόνη. Το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισµα ερεθίζει τις φωνητικές χορδές και προκαλεί φλεγµονή και οίδηµα, τα οποία αλλοιώνουν τη φωνή.

Πηγή ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Απρίλιος 2015 14:17

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

17:14 25 Μάη

27°C

Κυρίως συννεφιά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

17:14 25 Μάη

27°C

Κυρίως συννεφιά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.