ΤΡΙ
18/3
2014
09:22

Γκρέιπφρουτ : η "ασπίδα" για υγιή νεφρά

Γκρέιπφρουτ : η "ασπίδα" για υγιή νεφρά
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Λόγω της στυφής του γεύσης ίσως κάποιοι δεν το "συμπαθούν" ιδιαίτερα....
Ωστόσο,το γκρέιπφρουτ, χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες, περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε πρωινό όλων όσοι προσέχουν τη διατροφή τους. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό…
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους αναφορικά με την ευεργετική δράση της ναρινγερίνης, μιας ουσίας που βρίσκεται στα γκρέιπφρουτ, αλλά και σε άλλα εσπεριδοειδή.


Η ναρινγερίνη έχει φανεί ότι παρεμποδίζει με επιτυχία την δημιουργία κύστεων στα νεφρά μια κατάσταση που παρατηρείται στην πολυκυστική νόσο των νεφρών, ρυθμίζοντας την πρωτεΐνη PKD2 που θεωρείται υπεύθυνη για την κατάσταση.


Η νόσος συνοδεύεται από υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια και μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη αιμοκάθαρσης.


Η ανακάλυψη για την ευεργετική δράση της ναρινγερίνης μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων θεραπειών για την θεραπεία και την πρόληψη της νεφρικής νόσου.


Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)


Στην Ελλάδα, οι ασθενείς με ΧΝΝ ανέρχονται σε περίπου 1.100.000 σύμφωνα με την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία. Η ΧΝΝ είναι η κατάσταση εκείνη όπου οι νεφροί έχουν υποστεί οργανική ή λειτουργική βλάβη, διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών, με αποτέλεσμα τη μείωση της νεφρικής λειτουργίας και την αδυναμία διατήρησης της υδατοηλεκτρολυτικής και οξεοβασικής ισορροπίας και της αποβολής των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, που συσσωρεύονται στον οργανισμό.


Η κατάσταση διαπιστώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων, ενώ η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική προκειμένου να προληφθεί ή να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της προς νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

06:07 23 Μάη

18°C

Ξαστεριά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

06:07 23 Μάη

18°C

Ξαστεριά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.