ΣΑΒ
31/12
2016
11:20

Με Πάρκινσον ζωγράφιζε ο Σαλβαδόρ Νταλί

Με Πάρκινσον ζωγράφιζε ο Σαλβαδόρ Νταλί
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ποιοι είχαν Αλτσχάιμερ - Τι έδειξαν τα έργα του Πικάσο

Μία επαναστατική μέθοδος ανάλυσης έργων ζωγραφικής αποκάλυψε πως γνωστοί ζωγράφοι είχαν Πάρκινσον ή Αλτσχάιμερ πολύ πριν τους διαγνωστούν οι συγκεκριμένες ασθένειες.

 

Κατά την μελέτη 2.092 έργων ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων του Σαλβαντόρ Νταλί και του Νόρβαλ Μόρισο οι οποίοι είχαν Πάρκινσον και του Βίλεμ ντε Κούνινγκ και του Τζέιμς Μπρουκς που είχαν Αλτσχάιμερ, διαπιστώθηκε ότι η πολυπλοκότητα των έργων όσων στο μέλλον διαγνώσθηκαν με τις συγκεκριμένες ασθένειες έφθινε πολλά χρόνια πριν διαγνωσθούν με την ασθένεια.

 

Έργα των Μαρκ Σαγκάλ, Πάμπλο Πικάσο και Κλοντ Μονέ –οι οποίοι δεν είχαν προσβληθεί από νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου– περιελήφθησαν στη μελέτη για λόγους σύγκρισης.

 

«Το να καταφέρουμε να γνωρίζουμε το νωρίτερο δυνατόν αν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας παραμένει μια ιατρική πρόοδος» εξηγεί ο Άλεξ Φόρσαϊθ, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και εκ των συντακτών της μελέτης.

 

Η ανάλυση των έργων έγινε με την τεχνική της ψηφιακής εικόνας που χρησιμοποιείται ήδη για να διακρίνεται ένας αυθεντικός πίνακας από μια απομίμηση.

 

Στις περιπτώσεις των Ντε Κούνινγκ και Μπρουκς, η μελέτη έδειξε μεγάλη μείωση της πολυπλοκότητας των έργων τους μετά την ηλικία των 40 ετών, δηλαδή πολύ πριν τούς διαγνωστεί η ασθένεια. Ο Ντε Κούνινγκ διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ το 1989 σε ηλικία 85 ετών και ο Μπρους σε ηλικία 79 ετών.

 

Για τους Νταλί και Μόρισο η έρευνα διαπίστωσε αύξηση της πολυπλοκότητας των έργων τους στο μέσο της ζωής τους, μετά την οποία παρατηρήθηκε μια εξασθένιση καθώς πλησίαζαν τα 60 τους. Ο Νταλί διαγνώστηκε με Πάρκινσον στα 76 του ενώ ο Μόρισο ήταν 65 ετών.

 

Στις περιπτώσεις των Σαγκάλ, Μονέ και Πικάσο, η μελέτη που δεν έπασχαν από κάποιο εγκεφαλικό νόσημα η πολυπλοκότητα στα έργα τους αύξανε με την πάροδο των ετών.

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:46 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

20:46 26 Απρ

23°C

Λιακάδα

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.