ΠΕΜ
8/12
2016
11:30

Ρομποτικός εξωσκελετός για τετραπληγικούς που φοριέται στο χέρι

Ρομποτικός εξωσκελετός για τετραπληγικούς που φοριέται στο χέρι
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παράλυτοι ασθενείς κατάφεραν να λειτουργήσουν αυτόνομα

 

Ένας ρομποτικός εξωσκελετός για τετραπληγικούς που δημιουργήθηκε από Ευρωπαίους επιστήμονες έδωσε την δυνατότητα σε έξι τετραπληγικούς να πιάσουν μαχαιροπίρουνα για να φάνε ή στιλό.

 

Οι παράλυτοι ασθενείς κατάφεραν να λειτουργήσουν αυτόνομα χάρη στον εξωσκελετό, ο οποίος ελέγχεται από μια ηλεκτρονική κάσκα που φοριέται στο κεφάλι και φορτίζεται από την μπαταρία ενός φορητού υπολογιστή.

 

Το σύστημα «διαβάζει» την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τις κινήσεις των ματιών του ασθενούς και τα «μεταφράζει» σε εντολές προς τον εξωσκελετό, ο οποίος κινεί το χέρι όπως επιθυμεί ο χρήστης, σχεδόν φυσιολογικά.

 

Το σύστημα επίσης προσαρμόζεται σε αναπηρικό καροτσάκι για να μπορεί ο ασθενής να κινηθεί στον χώρο μαζί με τον εξωσκελετό.

 

Eρευνητές από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, με επικεφαλής τον Σούριο Σοεκαντάρ του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της γερμανικής πόλης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics», δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

 

«Σε μια διετία περίπου συστήματα όπως αυτό θα είναι εμπορικά διαθέσιμα, αν και θα χρειασθούν λίγα ακόμη χρόνια, έως ότου γίνουν πραγματικά έξυπνα» δήλωσε ο Σοεακαντάρ.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Δεκέμβριος 2016 11:35

Πολυμέσα

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

14:30 29 Απρ

26°C

Κυρίως συννεφιά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Animal Life

 

Πρώτες Βοήθειες

14:30 29 Απρ

26°C

Κυρίως συννεφιά

Αθήνα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Please publish modules in offcanvas position.